2024-10-26 |

Patvirtinti sinodo darbo vaisiai

Spalio 26 d., šeštadienį, vyskupų sinodui paskutinė darbo diena.

Rytinė sesija pradėta himnu į Šventąją Dvasią (Veni, Creator Spiritus). Kard. J. C. Hollerich SJ trumpai apžvelgė nuo 2021 metų nueitą sinodo kelią ir pranešė, kad po dviejų intensyvių darbo dienų baigiamojo dokumento sudarymo grupė spalio 25 d. vakarą baigė savo darbą. Sinodo dalyviai dirbo naudodami penkias kalbas, tačiau sudarant dokumentą pagrindine buvo pasirinkta italų kalba. Per naktį dokumentas buvo verčiamas į kitas sinodo dalyvių kalbas ir spausdinamas, kad kiekvienas dalyvis galėtų iki pietų gauti susipažinimui spausdintą dokumento egzempliorių. Galime spėti, kad reikėjo padaryti apie 20.000 puslapių kopijų ir jas susegti eilės tvarka penkiomis kalbomis. Tai tikrai didžiulis darbas, kurį sinodo sekretoriatas atliko pakankamai greitai. Kard. Hollerich SJ pabrėžė, kad mūsų tikslas – ne sinodą užbaigti, bet tęsti sinodiškumą Bažnyčioje.

Kadangi dokumento kopijos buvo dar nebaigtos ruošti, iki pietų sinodo dalyviai galėjo pradėti dokumento skaitymą kompiuterių ekranuose. Baigiantis priešpietinei sesijai buvo padalintos ir kopijos su konfidencialumo žyma Strictly Confidential. Dalyviai galėjo tęsti skaitymą ten, kur jiems patogiau – salėje, lauke ar nakvynės vietose.

Popietinė sesija buvo kiek pavėlinta (prasidėjo 16.30 val.) dėl to, kad visi turėtų pakankamai laiko neskubėdami susipažinti su baigiamuoju sinodo dokumentu. Dokumento patvirtinimo sesijoje balsuoti užsiregistravo 356 nariai. Pernai metais buvo vadovaujamasi senąja metodologija ir paskutinėje sesijoje salėje balsu buvo perskaitytas visas dokumentas, dėl kurio buvo balsuojama. Tokia sesija užtruko labai ilgai ir visus išvargino. Šiemet buvo pasirinkta kiek kita metodika: dalyviai turėjo pakankamai laiko dokumentą savarankiškai perskaityti ir atvyko į sesiją tik patvirtinti arba ne dokumente išreikštų minčių.

Baigiamasis dokumentas turi Įžangą, penkias dalis ir Pabaigą. Pats dokumentas yra suskirstytas į 155 trumpus skyrelius, kad būtų patogiau jį nagrinėti bei cituoti. Balsavimas dėl dokumento priėmimo vyko du kartus. Pirmasis balsavimas apėmė Įžangą bei I ir II dalį (1-78 skyreliai). Prie kiekvieno skyrelio numerio reikėjo pažymėti SI (Taip) arba NO (Ne). Tam buvo skirta apie pusvalandį, nors užtektų žymiai trumpesnio laiko, nes skaitydami dokumentą sinodo dalyviai tekste pasižymėdavo tas vietas, kurios jiems kelia abejones. Balsavimo metu tereikėjo tik patvirtinti, ar pritari ar ne konkrečiam skyreliui.

Antrasis balsavimas apėmė III, IV, V dalį bei dokumento Pabaigą (79-155 skyreliai). Vėl buvo palikta pakankamai laiko pareikšti savo nuomonę dėl kiekvieno skyrelio. Baigus balsavimą buvo paskelbta pertrauka, po kurios sinodo dalyviai ekranuose matė kiekvieno iš 155 skyrelių balsavimo rezultatus. Visas dokumentas buvo patvirtintas, tačiau buvo keletas skyrelių, kurie sulaukė skaitlingų pasipriešinimo balsų.

Paprastai priėmus vyskupų sinodo baigiamąjį dokumentą, jis buvo dar popiežiaus paskirtų ekspertų peržiūrimas, o tik po to įgaudavo tam tikrą posinodinio dokumento formą, kurį savo autoritetu paskelbdavo popiežius. Šioje vietoje įvyko staigmena, nes išklausęs balsavimo rezultatus, pop. Pranciškus tuoj pat pasakė, kad jis aprobuoja šį sinodo dokumentą ir leidžia jį skelbti be kokių nors peržiūrų ar pataisymų. Anot popiežiaus, „sinodas neišranda naujų dalykų, bet jis dalykus daro naujais... Kaip matome iš Sekminių įvykio, Šventoji Dvasia atneša harmoniją ir susikalbėjimą“.

Vyskupų sinodo pabaigoje įvyko malda, kurios metu buvo giedamas padėkos Viešpačiui himnas Te Deum laudamus. Po maldos ir popiežiaus palaiminimo niekas neskubėjo skirstytis, vieni kitiems dėkojo, bendravo, padarė bendrą nuotrauką bei galėjo prieiti prie pop. Pranciškaus ir pasakyti Jo Šventenybei šiltą žodį. Tesitęsia sinodiškumas Bažnyčioje!

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano