2024-10-24 |

Keturi įvykiai per dieną

Nors spalio 24 d., ketvirtadienis, vyskupų sinodo dalyviams yra laisvas, tačiau sekretoriatas visuomet pateikia pasiūlymų dalyvauti įvairiose renginiuose bei susitikimuose, kurie nėra privalomi, tačiau praplečia akiratį ir padeda geriau pažinti Visuotinę Bažnyčią ir jos aktualijas.

Išskirčiau keturis įvykius, kurie man asmeniškai pasirodė svarbūs šią dieną:

1) Pop. Pranciškus paskelbė savo ketvirtąją encikliką Dilexit nos (Pamilo mus) apie besąlyginę Dievo meilę žmonijai. Enciklika daug dėmesio skiria pamaldumui į Švenčiausiąją Jėzaus Širdį.

2) Vysk. Algirdas Jurevičius aplankė neseniai į Romą iš Šveicarijos persikėlusį Europos vyskupų konferencijų tarybos (CCEE) biurą. CCEE pirmininkas arkivysk. Gintaras Grušas parodė naujai įrengtas patalpas ir priėmė savo darbo kabinete. Taryba vienija ir reprezentuoja Visuotinę Katalikų Bažnyčią keturiasdešimt penkiuose Europos žemyno kraštuose. Oficialiai CCEE buvo įkurta 1971 metais su centru St. Gallen (Šveicarijoje). Šiemet biuras persikėlė į istorinį Romos centrą ir įsikūrė netoli Panteono bei Il Jesu bažnyčios, kurioje palaidotas pirmasis Lietuvos kardinolas. Viena iš posėdžių salių puoselėjant istorinę atmintį pavadinta St. Gallen vardu.

3) Sinodo sekretoriatas norinčius pakvietė į filmą „Prisikėlimas“. Filmas pasakoja apie salezietį kunigą iš Pietų Korėjos John Lee Tae-Seok SDB, kuris 2001 m. išvyko į misijas Pietų Sudane. Prieš tapdamas kunigu jis įgijo medicininį išsilavinimą ir dirbo karo mediku. Atvykęs į misijas kunigas ėmė rūpintis visais žmonių poreikiais: įkūrė ligoninę, mokyklą, mokė vaikus groti pučiamaisiais instrumentais ir įsteigė orkestrą. Kunigui pavyko suteikti jaunimui viltį ir norą siekti mokslo tam, kad galėtų padėti kitiems. Deja, po aštuonių metų jis apsirgo vėžiu ir 2010 m. iškeliavo pas Viešpatį sulaukęs vos 48 metų amžiaus. Pradėta veikla nenutrūko, nes jo surinkti vaikai baigė mokslus, kai kurie jų tapo medikais, mokytojais, žurnalistais ir toliau tęsia kunigo pradėtą darbą.

Kadangi filmas pasakoja apie nesenus laikus, tai pagrindinis herojus yra pats kunigas, kurio veikla valant raupsuotųjų žaizdas, mokant vaikus ir lankant žmones, yra gerai dokumentuota filmuotoje medžiagoje. Filmo herojai liudija, kad kun. J. Lee visuomet šypsodavosi ir nešė džiaugsmą, o jie per jo veiklą prisikėlė naujam gyvenimui.

Peržiūrėjus filmą kalbėjo iš Pietų Korėjos atvykusi kun. J. Lee sesuo, kuri priklauso Fokoliarų judėjimui. Ji liudijo, kad šį filmą jau peržiūrėjo virš dešimt milijonų žiūrovų. Kai kuriuos jaunuolius taip paveikė, kad jie apsisprendė savo gyvenimą pašvęsti Viešpačiui.

4) Popietiniu metu Tikėjimo mokymo dikasterijos prefektas kard. Victor Manuel Fernandez susitiko su norinčiais daugiau sužinoti apie popiežiaus įsteigtos penktosios studijų grupės veiklą. Primename, kad penktoji studijų grupė nagrinėja teologines bei kanonines prielaidas dėl specifinių tarnysčių formų įgyvendinimo galimybių Bažnyčioje. Šios grupės darbo laukui priklauso ir moterų rolės Bažnyčioje klausimas. Prefektas pasakė, kad pagrindinį darbą šioje grupėje atlieka dikasterijos nariai, tačiau yra platus konsultantų ratas, su kuriais konsultuojamasi. Neseniai popiežius paskyrė 28 konsultantus iš įvairių žemynų, tačiau jų sąrašą dar planuojama praplėsti.

Dikasterija nesvarsto moterų diakonato klausimo, nes tai labai susiaurintų moters vaidmenį; svarstomas gan platus klausimas apie moterų rolę Bažnyčios misijoje. Susitikimo dalyviai galėjo užduoti klausimus prefektui, o prefektas pakvietė teikti pasiūlymus dėl moterų vaidmens didesnio įvertinimo Bažnyčioje.

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano