2024-10-22 |

Sinodas per rakto skylutę

Spalio 22 d., antradienį, vyskupų sinodo rytinėje maldoje nuskambėjo maldos žodžiai, paaukojantys sinodo baigiamojo dokumento ruošimo darbus Viešpačiui.

Maldai vadovavo Armėnų Bažnyčios atstovas, rytietišku stiliumi atlikęs savo bažnyčios giesmę. Sinodo salėje buvo eksponuojamas įspūdingo dydžio paveikslas, kuriame pavaizduotas pop. Pranciškus, bendraujantis su įvairių religijų ir įsitikinimų žmonėmis. Už pop. Pranciškaus – šv. Jonas Paulius II, kuris labai išvystė ekumeninį ir tarpreliginį dialogą. Šiandien, minint Bažnyčioje šv. Joną Paulių II, buvo norima pasakyti, kad ankstesnių popiežių pradėti darbai tęsiami šiandienos Bažnyčioje.

Sinodo dalyviai visą praėjusią dieną skyrė laiko susipažinti su baigiamojo sinodo dokumento projektu, todėl buvo suteikta galimybė viešai pasisakyti tiems, kurie to pageidavo. Pasisakiusieji pareiškė daug įvairių pastabų dėl baigiamojo dokumento, pvz. per mažai atskleista diakonų tarnystė vargšams, mažai dėmesio liaudiško pamaldumo praktikoms, siūlymas vystyti svetingumo teologiją, siūlyta atgaivinti subdiakonatą, daugiau dėmesio skirti kunigo tarnystei ir kt. Išklausius gausų minčių ir pasiūlymų lietų prasidėjo konkretus darbas grupelėse.

Baigiamojo dokumento teksto projektas yra pažymėtas „slaptumo“ žyme, nes nėra viešinamas. Visuomenės gali būti suklaidinta, gavusi ne galutinį sinodo dokumentą, o tik jo darbinį variantą, todėl pasirinkta jį svarstyti, taisyti ir redaguoti, o viešumą tekstas išvys tik pasibaigus sinodui.

Grupelių sekretoriai taisytino dokumento tekstą turėjo kompiuterio ekranuose, kuris buvo padalintas į tris vertikales grafas: pirmojoje buvo dokumento tekstas, į antrąją grafą buvo surašomi grupelės pasiūlymai dėl teksto koregavimo, o trečiojoje grafoje buvo pateikiama priežastis, dėl kurios buvo nuspręsta koreguoti tekstą. Atlikus pataisymus grupelės nariai dėl kiekvieno siūlymo balsavo atskirai. Ši metodika pasirinkta todėl, kad palengvintų galutinę baigiamojo dokumento redakciją.

Dvi dienos skirtos išsamiam dokumento nagrinėjimui, pastabų aptarimui, pataisymų bei pasiūlymų pateikimui grupelėse. Iš išorės žvelgiant neatrodo, kad sinode kažkas rimto vyksta, tačiau ir tiesų – žmonės meldžiasi, tariasi, svarsto ir priima svarbius sprendimus. Turėkime kantrybės laukti taip reikalingų Bažnyčiai sinodo vaisių!

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano