2024-10-19 |

Popiežiaus dėmesys pasauliečiams sinode

Šeštadienį, spalio 19 d., vyskupų sinodo dienotvarkėje buvo pažymėtas laisvadienis, tačiau tą dieną pop. Pranciškus neturėjo laisvos dienos, nes panoro susitikti su sinode dalyvaujančiais pasauliečiais.

Vos prasidėjus sinodo posėdžiams 2023 m. spalio mėnesį buvo keliamas klausimas dėl vyskupų sinode dalyvaujančių pasauliečių. Kokia pasauliečių vieta vyskupų sinode? Ar jie yra pilnateisiai dalyviai? Ar pasauliečiai turi teisę balsuoti? - Keliant šiuos klausimus buvo prisiminta, jog kai kurių Rytų apeigų bažnyčių sinoduose pasauliečiai turi tik konsultacinį, ar patariamąjį vaidmenį, bet jie neturi teisės balsuoti. Šių abejonių fone pasirodė oficialus Vatikano išaiškinimas, kad pasauliečiai yra tikri vyskupų sinodo dalyviai su tokiomis pat, kaip ir vyskupų, pasisakymo, balsavimo bei sprendimo priėmimo teisėmis.

Šiemet vykstant vyskupų sinodui pop. Pranciškus panoro atskirai susitikti su pasauliečiais, išklausyti jų nuomonę, o ypač norėjo išgirsti sinode dalyvaujančias moteris. Vatikano naujienų agentūra nepateikė konkretesnių žinių apie įvykusius susitikimus, tačiau remiantis internetinėje erdvėje išreikštais įspūdžiais, susitikimas įvyko draugiškoje aplinkoje. Gal dėl to popiežius ir nenorėjo protokolinio oficialumo, bet vietoj to pasiūlė šeimyniškumo atmosferą.

Tarp susitikime dalyvavusių pasauliečių yra ir sinodo ekspertų bei grupelių moderatorių. Savo kalboje popiežius akcentavo, kad pasauliečiai yra pagrindiniai Bažnyčios nariai, o dvasininkai turėtų didžiuotis tuo, kad turi garbę išklausyti pasauliečius, kaip pagrindinius Dievo tautos narius, nes pasauliečiai atlieka pagrindinius Bažnyčios uždavinius tiek Bažnyčioje, tiek ir pasaulyje. Popiežius taip pat sulaukė klausimų iš pasauliečių, į kuriuos maloniai atsakė.

Susitikime su moterimis pop. Pranciškus išklausė septynių moterų iš įvairių žemynų pranešimus. Popiežius pranešėjoms pateikė klausimų. Pokalbį moderavo sinodo dalyvė iš Šveicarijos p. Helena Jeppesen-Spuhler.

Popiežius ir pasauliečiai – tai atrodytų yra du labiausiai „nutolę“ poliai Bažnyčioje. Šiame susitikime pasirodė, jog jie veikia išvien ir yra labai artimi. Ačiū už tai pop. Pranciškui!

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano