2024-10-15 |

Sinodas baigė trečiojo modulio svarstymą

Pirmadienį, spalio 14 d., yra numatyta išklausyti paskutines nuomones ir grupelėse dar kartą aptarti bei galutinai patvirtinti pasiūlymus trečiajam temų paketui – moduliui Keliai (Pathways).

Pailsėję po savaitgalio sinodo dalyviai rinkosi ir kaupėsi rimtam darbui. Kasdien įeinant į Pauliaus VI salę sinodo dalyvius pasitinka pop. šv. Pauliaus VI skulptūra ir pasitempę Šveicarų gvardiečiai.

Sinodo dalyviai priešpietinėse sesijose klausė trumpų kitų dalyvių pranešimų. Kalbėjusieji atkreipė dėmesį į moterų išnaudojimą, piktnaudžiavimą galia ir valdžia, į seminaristų ugdymą sinodine dvasia. Diskusijose apie skaidrumą buvo atkreiptas dėmesys į konfidencialumą, nes skaidrumas negali pakenkti kito asmens orumui ar geram vardui. Atsižvelgiant į tai netgi popiežius, atleisdamas prieš laiką vyskupus iš pareigų, neskelbia atleidimo priežasties.

Sinode buvo kalbėta apie sielovados planavimą kartu su pasauliečių tarybomis. Kalbant bendrai apie Bažnyčios misiją, ji atrodo labai abstrakčiai, tačiau kiekviena vietinė bažnyčia arba bendruomenė turi numatyti labai konkrečią misiją, kurią jie vykdys savo kontekste, pvz. lankys ligonius, rūpinsis vargšais, evangelizuos suaugusius ir t.t. Daug kas domisi sinodo darbu, tačiau žymiai svarbiau yra tai, kas vyks po sinodo. Ar sinodinės idėjos bus įgyvendintos vietinių bažnyčių lygmenyje, parodys laikas.

Kalbančiųjų pranešimuose buvo įdomu išgirsti apie Bažnyčios gyvenimą įvairiuose regionuose. Atstovas iš Malaizijos dalijosi, jog katalikų yra tik 3%, o musulmonų – apie 70%, todėl net konstitucijoje įrašytas draudimas „atvertinėti“ musulmonus į kitus tikėjimus. Krikščionys savo gyvenimu liudija tikėjimą, o norinčius pasikrikštyti suaugusius pusiau slaptai įkrikščionina. Mozambike katalikai gan sėkmingai apaštalauja pasinaudodami katalikiškomis mokyklomis. Jų dėka vis daugiau gyventojų susidomi krikščionybe ir prašo įkrikščioninimo. Daugiausia krikščionybės plitimui pasitarnauja krikščioniško gyvenimo liudijimas ir gailestingumo darbai.

Popietinėje sesijoje nebuvo bendrų pranešimų, bet grupelės dirbo savo darbą ruošdamos galutinę įžvalgų ataskaitą sinodo sekretoriatui. Grupelės balsavimu patvirtino savo įžvalgas dėl trečiojo temų paketo ir padėkojo Viešpačiui už atliktą darbą.

Besibaigiant sunkiai darbo dienai Telšių vyskupą Algirdą Jurevičių aplankė Šilalės dekanas kun. Saulius Katkus, kuris domėjosi sinodo darbu ir naujomis sielovadinėmis įžvalgomis.

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano