2024-10-12 |

Sinodo dalyviai kalbėjo ir klausėsi

Šeštadienis, spalio 12 d., sinodo dalyviams neprailgo, nes sinodas vyko tik iki pietų.

Kiekviena sinodo darbo diena pradedama malda, kurioje pasireiškia liturginės grupės kūrybiškumas, nes pasitelkiami įvairūs instrumentai (vargonai, kanklės, smuikas, gitara...), o tarp sinodo dalyvių atrandami talentai, gebantys giedoti ir prisidedantys prie maldos praturtinimo.

Generalinis sinodo sekretorius kard. Mario Grech pasveikino gimimo arba šventimų sukaktis švenčiančius sinodo narius ir paprašė maldos už sinodo dalyvę – vienuolę, kuriai prireikė medikų pagalbos, todėl ji atsidūrė ligoninėje.

Šeštadienis sinode praėjo klausantis sinodo narių nuomonių plenarinėje sesijoje. Techniškai šis procesas atrodo taip: paskelbiamas vienas klausimas iš svarstomų temų paketo (modulio), o norintys pasisakyti planšetiniame kompiuteryje paspaudžia specialią nuorodą. Pirmenybę kalbėti turi tie, kurie dar nėra pasisakę. Kompiuterio ekrane galima matyti kalbėtojų eilę. Prieš pradedant kalbėti būtina pasakyti kalbą, kuria bus kalbama, nes tai labai palengvina vertėjų darbą. Kalbėjimo trukmė – trys minutės. Kai kuriems to pilnai užtenka, o kitiems pritrūksta. Laiko apribojimas įvestas dėl to, kad pasisakantieji kuo glausčiau galėtų išdėstyti savo nuomonę. Prieš pradedant kalbėti į kalbėtoją automatiškai atsisuka kamera ir įsijungia mikrofonas. Kiekvienas sinodo dalyvis tiek ekrane priešais save, tiek ir didžiuosiuose salės ekranuose mato kalbėtoją.

Pirmasis klausimas buvo apie krikščioniškojo ugdymo procesą. Kalbėjusieji atkreipė dėmesį į katalikiškų mokyklų bei universitetų reikšmę, nes tose vietose žmogus nuo pat mažens ugdomas krikščioniška dvasia. Išsakytas nusiskundimas, kad kai kurios katalikiškos mokyklos stokoja krikščioniškos tapatybės, todėl būtina rūpintis, kad mokyklų neužvaldytų genderizmo ir kitos ideologijos. Dalyvis iš Arabų Emiratų pasidalino, kad katalikiškose mokyklose kartu mokosi tiek krikščionių, tiek ir musulmonų vaikai. Mokyklos misija – remti taikų žmonių ir religijų sugyvenimą vengiant prozelitizmo.

Nariai iš Afrikos dalijosi katechistų tarnystės indėliu Bažnyčiai. Trūkstant dvasininkų katechistai ne tik ruošia žmones krikščioniškam gyvenimui, bet ir teikia kai kuriuos sakramentus bei sakramentalijas, praveda Dievo žodžio pamaldas, ligoniams neša šv. Komuniją. Nustebino pop. Pranciškus, kuris taip pat paprašė žodžio ir kalbėjo apie ketveriopą vyskupų santykį: su Dievu, su kitais vyskupais, su kunigais bei diakonais ir su Dievo tauta.

Klausime apie sprendimų priėmimą išsikristalizavo dvejopas procesas: sprendimo ieškojimas (decision making) ir sprendimo priėmimas (decision taking). Ieškant sprendimo dalyvauja platus konsultorių bei patarėjų ratas, o sprendimą priima autoritetas, kuris prisiima visą atsakomybę už padarytą sprendimą. Kalbėta apie tai, kad autoritetas (pvz. vyskupas) turi taip pat kartu su kitais dalyvauti ieškant tinkamiausio sprendimo būdo, kad galėtų kompetentingai priimti ir paskelbti tinkamiausią sprendimą. Kai kurie dalyviai išskyrė institucinį ir asmeninį autoritetą. Užėmęs tam tikras pareigas asmuo įgyja toms pareigoms priderantį autoritetą, o asmeninis autoritetas įgyjamas ne pareigomis, bet vidine žmogaus branda ir išmintimi. Būtina, kad skiriami į aukštas pareigas asmenys būtų autoritetai kitiems ir be pareigų. Nuostabių vaisių teikia aukštą asmeninį autoritetą turinčio žmogaus paskyrimas tam tikroms pareigoms.

Klausime apie skaidrumą, atskaitomybę ir veiklos įvertinimą buvo patariama kuo daugiau Dievo tautos narių įtraukti į pastoracinį bei sielovadinį planavimą. Kiek sunkiau sekėsi svarstyti klausimą apie veiklos įsivertinimą. Kol kas tik kunigų seminarijose baigiantis mokslo metams seminaristai anonimiškai vertina dėstytojus bei ugdytojus. Parapijų lygmenyje vertinimo metodų nėra taikoma, o kunigai rekolekcijų metu Dievo akivaizdoje bando įvertinti savo dvasinį gyvenimą bei sielovadinį uolumą.

Baigiant šeštadienio sesiją sinodo sekretorius pasidžiaugė per savaitę nuveiktais darbais ir palinkėjo gražaus savaitgalio.

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano