2024-10-11 |

Sinodinės diskusijos ir ekumeninė malda

Spalio 11 d., penktadienį, sinodo dalyviai svarstė trečiąjį temų paketą – modulį, o grupelės suformavo pirminę savo poziciją bei klausimus platesnei diskusijai.

Popietinėje sesijoje grupelių išrinkti atstovai pristatė įžvalgas, po kurių sinodo dalyviai galėjo registruotis kalbėjimui ir išsakyti savo nuomonę modulio temos klausimais.

Vakaras baigėsi ekumeninėmis pamaldomis Pirmųjų Romos kankinių aikštėje (Piazza Dei Protomartiri Romani). Iš Pauliaus V salės su žibintais rankose sinodo dalyviai ėjo į kankinių aikštę. Procesijos priekyje – Evangelijų knyga, vaikai su žibintais, popiežius ir broliškų bažnyčių delegatai sinode. Įžangos žodį maldininkams tarė Krikščionių vienybės dikasterijos prefektas kard. Kurt Koch. Jis priminė, kad spalio 11 d. Romoje kasmet minima Vatikano II susirinkimo pradžios data (1962 m. spalio 11 d.), o taip pat tą dieną minimas ir susirinkimą pradėjęs pop. šv. Jonas XXIII.

Ekumeninėms pamaldoms vadovavo pop. Pranciškus. Pamaldų pradžioje buvo šaukiamasi Šventosios Dvasios, kuri paskatintų meilę tiesai, apaštalinį uolumą ir vienytų skirtingų krikščioniškų bažnyčių tikinčiuosius. Šlovinimo litanijos kreipiniuose buvo skaitomos trumpos ištraukos iš Vatikano II susirinkimo dogminės konstitucijos apie Bažnyčią Lumen gentium ir pristatomi maldavimai Viešpačiui. Susirinkusieji malda pritarė giedamu šūksniu Tibi, Deo, gloria! (Tau, Viešpatie, šlovė!).

Žodžio liturgijos pirmajam skaitiniui buvo pasirinktas eschatologinės puotos vaizdas (Iz 25, 6–8), kuomet Viešpats ant savo kalno surinks visas tautas ir iškels pokylį su geriausiais vynais ir gardžiausiais valgiais.

Kristaus – Aukščiausiojo Kunigo maldos ištraukos skambėjo Evangelijos skaitinyje (Jn 17, 20–26). „Ne tik už juos aš meldžiu, bet ir už tuos, kurie per jų žodį mane įtikės: tegul visi bus viena! Kaip tu, Tėve, manyje ir aš tavyje, tegul ir jie bus viena mumyse, kad pasaulis įtikėtų, jog tu esi mane siuntęs“ (Jn 17, 20–21) – šis Evangelijos sakinys buvo perskaitytas portugališkai, kinietiškai, arabiškai, suahilių ir malajalių kalbomis.

Po tylos maldos prasidėjo maldavimai, kuriems sudaryti buvo panaudotos mintys iš Vatikano II susirinkimo dekreto apie ekumenizmą Unitatis redintegratio. Maldavimus įvairiomis kalbomis skaitė broliškų bažnyčių atstovai.

Kiekvieno pamaldų dalyvio rankoje plazdėjo žibinto liepsnelė, kuri nušvietė tamsos gaubiamą aikštę. Kiekvienas krikščionis yra pašauktas nešti šviesą, o kad daugiau šviesos būtų pasaulyje – reikia siekti vienybės. Šį siekį popiežius užtvirtino savo palaiminimu.

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano