2024-10-10 |

Sinode pradėtas svarstyti trečiasis temų paketas

Ketvirtadienį, spalio 10 d., vyskupų sinode buvo baigtas aptarti antrasis temų paketas – modulis Santykiai (Relations), o grupelėse balsavimo būdu patvirtintos įžvalgos bei pasiūlymai, susiję su šiuo moduliu.

Sinodo metodikos mokytojas t. Giacomo Costa SJ pasidžiaugė, kad pirmojo modulio įžvalgos buvo labai konkrečios ir informatyvios, todėl tikimasi, kad ir pasiūlymai, susiję su antruoju moduliu taip pat pradžiugins sinodo sekretoriatą bei baigiamojo dokumento sudarymo komisiją.

Svarstant antrąjį modulį buvo keliamas klausimas dėl tų pakrikštytųjų, kurie yra nutolę nuo Bažnyčios. Teoriškai žinome, kad visi pakrikštytieji yra atsakingi už Bažnyčios misiją, tačiau daugelyje šalių tik 10–20% pakrikštytųjų yra aktyvūs vietinės Bažnyčios nariai. Bažnyčioje stokojama iniciatyvų ir konkrečios metodikos, kaip pakviesti nutolusius, nes jie taip pat atsakingi už Bažnyčios misiją. Siūloma skelbiant tikėjimą daugiau naudotis asmeninio liudijimo pavyzdžiais ir pasidalinti tuo, kaip Dievas veikia mano gyvenime. Siūloma mistagogiškai lydėti šeimas, kurių kūdikiai buvo pakrikštyti Bažnyčioje, nes susidaro įspūdis, kad Bažnyčia pakrikštija kūdikį ir daugiau nei kūdikiu nei ta šeima nesidomi iki Pirmosios Komunijos... Bažnyčia teieško galimybių palaikyti sielovadinius santykius su tomis šeimomis.

Kiekviena grupelė sudarė kelių puslapių įžvalgų ir konkrečių pasiūlymų sąrašą, kurį patvirtino balsavimu. Padėkoję Viešpačiui už nuveiktą darbą, sinodo nariai išsiskirstė pietauti bei siestauti.

Popietinėje sesijoje dalyvavo ir pop. Pranciškus. Sinodo dienotvarkėje buvo numatyta pradėti trečiąjį temų paketą (modulį). Prieš pradedant naują etapą dvasinį įkvėpimo žodį pagal Mt 15, 21–28 tarė t. Timothy Radcliffe OP. „Mūsų užduotis Sinode – gyventi su sunkiais klausimais, o ne, kaip mokiniai, jų atsikratyti. Kokie čia yra mūsų klausimai? Moteris ateina dėl savo kankinamos dukters. Be abejo, turime atsiliepti į visus motinų ir tėvų šauksmus iš viso pasaulio dėl jaunų dukterų ir sūnų, patekusių į karą ir skurdą. Neturime užsikimšti ausų, kaip tada mokiniai“, – ragino t. Timothy.

Kard. J. C. Hollerich SJ išsamiai pristatė trečiąjį temų paketą-modulį Keliai (Pathways), kuris ženklina kelius norimam rezultatui pasiekti. Šis modulis turi keturias dalis:

– Integrali ir bendra formacija. Čia kalbama apie kiekvieno pakrikštytojo pareigą rūpintis savo, kaip krikščionio, formacija; kalbama apie Bažnyčios misiją konkrečiame kontekste; iškeliama šeimos, kaip privilegijuotos vietos formacijai, svarba; skiriamas dėmesys seminaristų ir kunigų formacijai.

– Misijai tarnaujanti įžvalga (discernment). Pristatomas dvasinės įžvalgos pravedimo procesas ir konkrečiai mokoma, kaip jį vykdyti tiek asmeniškai, tiek ir bendruomenėje.

– Sprendimo formavimo ir priėmimo procesas. Siekiama, kad būsimo sprendimo aptarime įvyktų kuo platesnis įvairių kompetentingų grupių dalyvavimas, kuris padėtų bažnytiniam autoritetui priimti geriausius sprendimus.

– Skaidrumas, atskaitomybė, įvertinimas. Įvairių rūšių piktnaudžiavimai paskatino kalbėti apie skaidrumą ir didesnę Bažnyčios vadovų atskaitomybę.

Grupelėse prasidėjo svarstymas pagal pokalbio Dvasioje metodą: pirmasis pasidalijimų ratas skiriamas temoms, kurios būtinai turėtų patekti į baigiamąjį dokumentą, o antrasis ratas – temoms, dėl kurių turėtume diskutuoti ir jas pagilinti.

Dienos darbai sinode baigėsi pasidalijus pirmaisiais įspūdžiais iš trečiojo modulio, o rimtesnis svarstymas nukeltas į ateinančią dieną.

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano