2024-10-07 |

Sinodo dalyviai aukojo Gazos ruožo krikščionims

2024 m. spalio 7 d. vyskupų sinodas toliau tęsė savo darbą. Rytmetinės maldos metu, kurią kasdien veda pasirengusi liturgijos grupė, mintimis pasidalijo ses. Marija Ignacija Angelini OSB. Ji komentavo Evangelijos ištrauką apie gerąjį samarietį. Kelionė žmonėms buvo labai skirtinga. Vienas jų buvo plėšikų užpultas, kiti jų (kunigas ir levitas) skubėjo į šventyklą Dievo garbinti, o realią pagalbą suteikė svetimtautis, iš kurio nieko gero nesitikėta. Tai panašu į Bažnyčios sinodinę kelionę. Nusistovėjusį požiūrį pakeičia gailestingumo darbas, kuris perkeičia žmones ir sugriauna išankstinius nusistatymus. Samarietis, kuris yra Kristaus provaizdis, yra naujo dvasingumo pradininkas: „Eik ir tu taip daryk!“ (Lk 10,37).

Kard. Mario Grech pasveikino paskirtuosius kardinolus ir pasidžiaugė, kad net dešimt jų aktyviai dalyvauja sinode (8 sinodo nariai, 2 – priklauso sinodo komandai). Kardinolas priminė, jog spalio 7 d. pop. Pranciškaus yra paskelbta pasninko diena, todėl pertraukose bus siūloma tik arbata arba kava be įprastų pyragėlių. Apaštališkasis išmaldininkas kard. Konrad Krajewski paskelbė rinkliavą, kurią paskirs vargstantiems Gazos ruožo krikščionims. Kardinolas ragino į popietinę sesiją atvykstant pasiruošti rinkliavai - atsinešti kuo daugiau pinigų, o jis savo ruožtu paruoš rinkliavai didelę, labai didelę pintinę.

Kard. J. C. Hollerich SJ trumpai apžvelgė antrąjį modulį – Santykiai (Relations) ir kalbėjo, kad santykiai Bažnyčioje žymiai svarbesni už struktūras. Šį modulį galima būtų pavadinti pneumatologiniu, nes daug kalbama apie Šventosios Dvasios veiklą Bažnyčioje: įkrikščioninimą, charizmas, santykį tarp dvasininkų ir pasauliečių tarnysčių.

Jau tapo įprasta, kad metodines gaires primena t. Giacomo Costa SJ, kuris pabrėžė, jog būtina išryškinti, kokios mintys siūlomos įtraukti į baigiamąjį sinodo dokumentą, o kokios idėjos dar reikalauja pagilinimo ar diskusijos. Prašoma, kad būtų pateikti kuo konkretesni pasiūlymai ir pastebėjimai.

Sinodo nariai buvo paskirstyti į naujas grupeles, todėl grupelės darbą pradėjo susipažinimu ir prisistatymu. Arkivysk. Gintaras Grušas savo grupelėje buvo pripažintas raštingiausiu ir paskirtas sekretoriaus pareigoms: protokoluoti grupės narių pasisakymus. Vysk. Algirdo Jurevičiaus grupelėje buvo nariai iš Alžyro, Malaizijos, Ganos, Libano, JAV, Australijos. Grupelė išsirinko atstovą, kuris pristatys grupelės maldos ir darbo vaisius sinodo asamblėjai.

Diskusijose pastebėta, kad žmogaus asmeninė laimė priklauso nuo jo santykių su artimaisiais, šeima, bendruomene, Dievu, Bažnyčia. Buvo paliesta daugiau temų, kurių raktinius žodžiu skubu įvardinti: per Krikštą mes įžengiame į naują realybę, pradedame plėtoti naujus santykius; katechezės metu vaikams suteikiame daug žinių, bet jie stokoja santykio su Viešpačiu ir Jo Bažnyčia; Katalikų Bažnyčia vienija skirtingų tautų bei pažiūrų žmones, kviečia į bendrystę įvairias religijas, nes Bažnyčia palaiko ir remia dialogą tarp skirtingų pažiūrų žmonių; biurokratija Bažnyčioje grasina pakeisti gyvus santykius.

Pietų pertraukos metu arkivysk. G. Grušas dalyvavo Vatikano rengiamoje spaudos konferencijoje. Pasninko už taiką dienoje daugiausia dėmesio buvo skiriama taikdarystei. Sinodas vyksta neramių nuotaikų fone, nes vis dar tęsiasi karas Ukrainoje ir plečiasi karo židiniai Artimųjų Rytų regione. Spaudos konferencijos dalyviai paaiškino, kad dėl laiko stokos kai kurie klausimai, reikalaujantys išsamesnio svarstymo, iš sinodo darbotvarkės buvo perkelti į specialiai tam skirtas darbo grupes. Beveik visuose Vatikane vykstančiose spaudos konferencijose klausiama dėl moterų šventimų. Kaip jau ne kartą buvo sakyta, šis klausimas nėra tarp sinodo temų. Kaip pažymėjo arkivysk. G. Grušas, svarstymai apie moterų vaidmenį Bažnyčioje vyksta gan intensyviai. „Kalbant apie pasauliečių vaidmenį Bažnyčioje, kyla pavojus susikoncentruoti tik į moterų klausimą. Yra daugybė temų. Moterų vaidmuo yra svarbus, tačiau būkime atsargūs, kad neatstumtume daugelio kitų svarbių klausimų, susijusių su charizmomis ir tarnystėmis. Netgi pradžioje Instrumentum laboris buvo skyrius, kuriame kalbama apie tik apie moteris, o paskui buvo pastraipa, kurioje sakoma, kad iš esmės visa tai taikoma ir pasauliečiams. [...] Taigi moterų ir vyrų, kad ir kur jie veiktų Bažnyčioje, vaidmuo turi būti tinkamai pripažintas. Ir viena ar kita diskurso dalis neturėtų iškreipti šio pašaukimo“ – kalbėjo Vilniaus arkivyskupas.

Popietinė sesijos dalis prasidėjo jau prie įėjimo į Pauliaus VI salę. Čia visų laukė apaštališkasis išmaldininkas kard. Konrad Krajewski su didžiule pintine ir rinko aukas Gazos ruožo krikščionims. Biblija sako, kad „Dievas myli linksmą davėją“ (2 Kor 9,7), o žvelgiant į kardinolo nuotaiką ir plačią šypseną galėtume pasakyti, kad Dievas myli ir linksmą ėmėją! Sinodo dalyviai gausiai aukojo ir taip įprasmino pasninko, maldos ir išmaldos dieną dėl taikos pasaulyje.

Sinodo grupės, atsižvelgdamos į priešpietinius svarstymus, sudarė įžvalgų santraukas ir pavedė atstovams jas aptarti su kitų grupių atstovais bei suformuoti bendrą pristatymą plenarinėje asamblėjoje.

Telšių vyskupijos informacija iš Vatikano
Nuotr. A. Jurevičiaus ir Vatikano žinių tarnybos