2024-10-06 |

Rožinis su popiežiumi, vakaras su būsimu kardinolu

2024 m. spalio 6 d. sinodo tėvai ir motinos rinkosi į Didžiąją Dievo Motinos (Maria Maggiore) baziliką Rožinio maldai. Prasidėjus sinodui pop. Pranciškus pakvietė visus sekmadienio vakarą melsti Mergelę Mariją – Taikos Karalienę, kad liautųsi tarp žmonių susiskaldymai, kančios ir karai.

Sekmadienis ypatingas, nes po Viešpaties Angelo maldos pop. Pranciškus paskelbė naujai skiriamų kardinolų pavardes, tarp kurių ir lietuvis arkivysk. Rolandas Makrickas – Didžiosios Dievo Motinos bazilikos arkikunigas koadjutorius.

Arkivysk. Rolandas kartu su kardinolu Stanisław Ryłko prie bazilikos durų pasitiko Jo Šventenybę pop. Pranciškų ir per centrinį taką palydėjo popiežių į vadovaujančiojo liturgijai vietą. Rožinio maldai iš koplyčios altoriaus į centrinę navą buvo atneštas malonėmis garsus ir vienas seniausių Mergelės Marijos Snieginės paveikslų. Anot tradicijos, paveikslo autorius – evangelistas šv. Lukas. Pamaldos prasidėjo įspūdingu gestu – vaikas uždegė žvakę prie garsiojo Dievo Motinos atvaizdo. Išklausius popiežiaus įžangos žodžius Rožinio maldai vadovavo pasauliečiai. Po Rožinio buvo giedama Mergelės Marijos litanija.

Prieš palaiminimą pop. Pranciškus meldėsi Mergelės Marijos užtarimo, kad nutiltų ginklų žvangesys ir būtų perkeistos žmonių širdys, kad liautųsi prievarta ir tarp žmonių bei tautų įsivyrautų taika.

Išlydėjus pop. Pranciškų į Vatikaną, bazilikos zakristijoje sinodo tėvai iš Lietuvos, bazilikos kanauninkai bei svečiai pasveikino arkivysk. Rolandą su paskyrimu kardinolu. Naujasis kardinolas pasakė prasmingą kalbą, padėkojo visiems už maldą ir pakvietė vakarienės.

Naujųjų kardinolų įvedimas į konsistoriją numatytas gruodžio 8 dieną. Jo metu naujai paskirtieji kardinolai gaus kardinolišką žiedą bei pijusę. Viešpatie, laimink naujuosius kardinolus!

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano