2024-10-02 |

Vyskupų sinodas prasidėjo

2024 m. spalio 2 d. Vatikane popiežiaus Pranciškaus vadovaujamomis šv. Mišiomis prasidėjo Vyskupų sinodo „Dėl sinodinės Bažnyčios: bendrystė, dalyvavimas ir misija“ antroji sesija. Tarp gausybės koncelebrantų bei dalyvių buvo ir atstovai iš Lietuvos: arkivysk. Gintaras Grušas, arkivysk. Rolandas Makrickas, vysk. Algirdas Jurevičius, Lietuvos Respublikos ambasadorė prie Šventojo Sosto Sigita Maslauskaitė – Mažylienė.

Gausi delegacija buvo iš Ukrainos, kuri džiaugėsi Viešpačiu kartu su savo dvasiniu vadovu Didžiuoju arkivyskupu Sviatoslavu Ševčiuku.

Minint Angelų sargų dieną popiežius priminė, kad dykumoje keliaujančiai tautai Dievas siunčia lydintį angelą, kuriame įrašytas Jo vardas. Sinodas taip pat kelionė siekiant bendro tikslo. Sklandžiam sinodo darbui popiežius linkėjo įsiklausymo ir harmonijos.

Po pamaldų sinodo dalyviai rinkosi į Pauliaus VI salę, kur buvo mokymai naudotis naujausiomis technologijomis (užregistruoti dalyvavimą, patvirtinti savo tapatybę, pasirinkti kalbą, peržiūrėti pateiktus dokumentus, užsiregistruoti nuomonės pareiškimui ir kt.). Toks mokymas būtinas siekiant užtikrinti sklandų sinodo darbą. Lyginant su pernai metais vykusiu susitikimu, apie trisdešimt dalyvių yra nauji. Gan daug pasikeitimų patyrė Lenkijos Katalikų Bažnyčios atstovai. Net tris buvusius sinodo narius pakeitė kiti vyskupai. Kai kurie sinodo dalyviai dėl amžiaus ar kitų priežasčių pasiprašė atleidžiami nuo šios pareigos, tačiau visiems entuziazmo suteikė net su vaikštyne į sinodą atvykę dalyviai.

Popietinėje sesijoje dalyvavo ir pop. Pranciškus. Jis vėl priminė, jog pagrindinis sinodo tikslas – padaryti Bažnyčią sinodinę ir misionierišką. Popiežius apžvelgė trijų metų kelionę ir klausė: „Ar jautėte Šventosios Dvasios vedimą?“ Abraomas buvo pašauktas tapti visoms tautoms palaiminimu, Mozę Dievas pašaukė išlaisvinti belaisvius iš vergystės, Mergelė Marija ištarė garsųjį Fiat, kad žmonija būtų išgelbėta. Sinodas yra procesas, bet ne renginys. Pasauliečiai ir dvasininkai yra simfonijoje ir harmonijoje diriguojant Dievo Dvasiai. Esame išgelbėti ne pavieniui, bet būdami bendruomenėje.

Kard. Mario Grech atkreipė dėmesį į vykstančius karus ir ypatingai pasveikino tuos sinodo narius, kurie atvyko iš karo alinamų kraštų. Jis priminė kažkada pasakytus pop. Pranciškaus žodžius, kad Bažnyčia gali tapti standartu ir pavyzdžiu, kaip tarpusavyje susikalbėti. Sinodas nesibaigs dokumento paskelbimu, bet jis bus sėkmingas tik data, kai persikels į gyvenimą ir taps Bažnyčios kasdienybe.

Kardinolas pasidžiaugė, kad net iš 108 kraštų buvo gautos įžvalgos, kurios padėjo paruošti Darbo dokumentą. Baigiantis 2023 m. sinodo pirmajai sesijai buvo sukurtos Kanonų teisės keitimo, Poligamijos klausimo sprendimo ir kitos komisijos. Jos trumpai pristatė savo veiklą. Afrikos vyskupai pristatė metodiką, kuri padės ieškoti sielovadinių sprendimų. Bažnyčia ieško geriausių sprendimų, kaip dvasiškai lydėti žmones, gyvenančius poligaminiuose ryšiuose.

Kard. Jean – Claude Hollerich sakė, kad antroji sesija nėra pirmosios pakartojimas ar tąsa. Tai žengimas pirmyn. Jis pristatė dešimt komisijų, kurios buvo sudarytos vasario mėnesį įvairiems sinodo iškeltiems klausimams nagrinėti.

Sinodo dalyviai turėjo galimybės susipažinti su komisijų darbo metodika ir trumpu kiekvienos komisijos prisistatymu. Kard. Hollerich pažymėjo, kad vietinės Bažnyčios gali siųsti savo įžvalgas ir pasiūlymus komisijoms.

Pirmoji sinodo darbo diena baigėsi bendra malda, kurią pravedė pop. Pranciškus.

Telšių vyskupijos kurijos informacija iš Vatikano